Preview Mode Links will not work in preview mode

Podcast van Paul de Vries - de online automotive beter maken!


Paul de Vries gaat starten met een wekelijkse Podcast waarin interessante personen uit de automotive branche centraal staan. Vanuit verschillende achtergronden en invalshoeken geven zij hun visie op alles wat er online gebeurt in de branche. De podcasts zijn voor iedereen gratis te beluisteren.

Dec 29, 2023

Welkom allemaal bij een nieuwe podcast, de laatste voor 2023, het is 29 december en we gaan graag met deze solo podcast meenemen in de wereld van de online automotive wat we afgelopen jaar eigenlijk hebben gedaan en wat de plannen ook zijn voor 2024.  

Want 2024 belooft natuurlijk een fantastisch jaar te worden ten opzichte van 2023 waar we natuurlijk in de automotive best wel wat hindernissen hebben gehad en laten we eerlijk zijn we moeten natuurlijk in januari fris van start beginnen met een vol enthousiasme en dat gaan we natuurlijk doen door middel van deze laatste podcast van 2023. En gesproken over die podcast ook dat format gaan we de komende maanden voor u aanpassen zodat het weer helemaal bij de tijd is en waar ik eigenlijk mee wil beginnen deze podcast is met de definitie van hoe win je nou als een dealer als een autodealer als een autobedrijf. Zelf zijn we natuurlijk ook dealer van Ligier, van microcar. Ik kan alleen maar winnen offline dus alleen maar met mensen in contact zijn in de showroom als ik online win. Daarom is onze onze missie eigenlijk bij de DCW ook zo belangrijk voor ons maar ook voor autobedrijf in het algemeen, namelijk om de online automotive beter te maken dat moet je willen voelen dat moet je willen doen want namelijk daarmee creëer je jezelf de kans om uiteindelijk vooruit te komen. 

Dealerbedrijven autobedrijven die een hele grote klantenkring al hebben kunnen natuurlijk 70-80 % van hun volume uit die database al halen. Die mensen zijn er, die mensen komen terug, die mensen zijn voor de service en vandaar dat kun je natuurlijk gebruikte en nieuwe auto's verkopen. Alleen om te groeien heb je nieuwe klanten nodig en de beste manier, de veiligste manier, de meest kostenefficiënte manier is namelijk online. 

En hoe je dat online doet… ja, er zijn heel veel verschillende manieren voor natuurlijk via de portalen via google, via de social media kanalen er zijn natuurlijk heel veel kanalen om succesvol te zijn. Maar dan blijkt wel dat je online succesvol moet zijn, je moet willen winnen om in 2024 het offline ook te redden. Daarmee wil ik eigenlijk ook het startsein geven voor 2024 met deze slogan, met deze definitie, en ook veel artikelen maken. Elke donderdag natuurlijk via linkedin te zien over dit aspect, “hoe vind je nou als dealerbedrijf, als autobedrijf online om uiteindelijk offline te winnen”. 

Als je dan terugkijkt naar 2023 dan kijken we ook naar onze partners er zijn ontzettend veel partners die ons helpen met deze missie de online automotive beter maken en natuurlijk mijn grootste partner waarbij ik ook ambassadeur mag zijn van een fantastisch aanmerk in Nederland en België is natuurlijk Marktplaats en Tweedehands. Namens Marktplaats ben ik al in mijn negende jaar als ambassadeur betrokken bij Marktplaats en met Tweedehans.be en ik doe het met ontzettend veel liefde en plezier om samen met de collega's in Amsterdam dealers en autobedrijven te helpen in België zowel als in Nederland om te zorgen dat ze het meeste uit het platform halen. Natuurlijk onze eigen merken Calldrip Carmen Automotive en Walcu mogen niet ontbreken en ook onze podcast partners en Go Remarketing Michel van Roon met de Used Car Controller,  Vinacles met Maarten Slagtveld, dank je wel voor jullie support! Daarnaast ook RDC, AutoTelex en AutoChat samen met Autorola CarQall en natuurlijk onze nieuwe partner CarGarantie en Adcalls en Rhino Events mogen natuurlijk niet ontbreken. FotoProto, daar hebben we een fantastische fotostudio van bij de Ligier Store Doesburg, is onze partner al daar en met deze partners gaan we ook 2024 in.

We zijn de podcast begonnen in 2016. In 2016 met de eerste podcast met Hans Engelsma van Qoets, dat was de allereerste nog steeds een van de meest beluisterde afleveringen die we hebben geproduceerd. Daarna hebben we al de jaren van 2016 af, elke week een nieuwe podcast kunnen maken. Ik denk dat ik in totaal vier of vijf afleveringen weken heb gemist waarop we niet hebben uitgezonden. Dus met kerst zijn we doorgaan, met Oud en Nieuw zijn we doorgaan, in de vakantie zijn we doorgaan…. we zijn vrij consequent geweest in het produceren van afleveringen. Aan de andere kant weten we ook dat we uiteindelijk iedereen wel een keer hebben gehad of twee keer hebben gehad of zelfs drie keer hebben gehad. De meest gevraagde persoon in de podcast was eigenlijk Michel van Roon. Michel heeft altijd een hoop kennis en hoop nieuws ook en die komt natuurlijk ook graag bij ons in de studio om te praten hoe we samen met elkaar die online automotive beter maken. 

Maar goed aan de andere kant, als je iets al zeven jaar doet of zes jaar het zes seizoenen achter elkaar doet, dan wil je ook een keer wat anders. Dus we gaan de podcast ook op een andere manier inzetten en dat gaan we in 2024 doen, we gaan het wat verdelen. We gaan wat minder vaak de podcast maken en maar dan wel van betere kwaliteit ook zowel video als audio waarbij we ook meer tijd hebben om de podcast ook te branden op de verschillende social media kanalen dus dat betekent dat we eens keer per vier weken onze DCDW podcast gaan doen. 

Ik wil daarin meer met dealers praten meer met autobedrijven meer met ondernemers praten en misschien wellicht wat minder met de toeleveranciers in die online automotive meer met mensen die in de praktijk staan en hoe die online automotive benaderen en wat wij met elkaar daarvan kunnen leren het dat is eigenlijk de opzet van de nieuwe DCDW podcast een keer in de vier weken. 

Daarnaast, waar ik ontzettend trots op ben, is de podcast van Stefanie van Dijk. Stefanie werkt hier al een groot aantal jaren en die is begonnen met de podcast de Powervrouwen in de automotive de eerste twee afleveringen hebben we al gehad ontzettend goed geluisterd ben ik ontzettend blij mee trots ook op dat we deze productie hebben kunnen maken. Die gaan we ook ééns keer per vier weken uitzenden en is te vinden op dezelfde Spotify kanalen iTunes kanalen als onze DCDW podcast ofwel die hoeft u hoeft zich maar één keer te abonneren zodat je beide podcasten in die maat kan luisteren.

Daarnaast gaan we ook één keer per vier weken Linkedin Live doen. Ik weet dat Linkedin Live ontzettend mijn ding is om vaak te gebruiken. Wij gebruikten het afgelopen jaar te weinig maar nu, met de nieuwe opzet van de zaken die we hebben gedaan, kunnen we dat veel vaker doen en dat is ook de plek waar we de toeleveranciers onze partners veel meer aan het woord kunnen laten om dingen te kunnen laten zien op video waarmee zij bezig zijn om die online automotive beter te maken. 

Dus dan houden we natuurlijk ook nog een vierde week over en die hebben gereserveerd voor de MobTalk ik heb de afgelopen twee jaar met Rolf van Westgeest de P&R podcast gemaakt met alle liefde. Rolf heeft de mogelijkheid gekregen om de host worden van MobTalk van Automotive Online en dat is natuurlijk een nog groter platform en ik mag daar zijn sidekick in zijn. Wij hebben al een drietal viertal podcasten van opgenomen en die gaan we ook in de vierde week gewoon uitzenden op onze reguliere kanalen zodat we daarmee ook meer mensen kunnen bereiken via ons medium onze luisteraars en onze onze base en dan hebben de vier weken rond en dan proberen we zo het hele jaar door te komen met interessante topics interessante gesprekken met mensen in de automotive in die online automotive als toeleveranciers als partners en alles wat voorbij komt.

Als je dit luistert een tip voor ons, je wilt graag eens een keer in de podcast zijn of iets willen horen, laat het ons weten zodat we daar ook na kunnen vragen. En dan onze events, onze eerste was in 2012. Toen hadden wij nog Nieuweautokopen.nl en hadden we er al belang bij om dealers autobedrijven beter te maken in die online automotive. Toen was Twitter nog veel populairder als nu of misschien is het nou helemaal niet populair en toen gebruikte heel veel hashtags en toen hadden wij de naam verzonnen hashtag is 20g. Dat stond voor internet sales 20 group en de 20 groups in Amerika zijn heel populair. Je brengt 20 dealers bij elkaar die niet bij elkaar in de regio zitten bijvoorbeeld 20 Kia dealers en je gaat een dag of twee dagen praten met elkaar over de nieuwste ontwikkeling over je cijfers hoe je elkaar beter kan maken nou dat was de opzet hashtag is 20g nou toen kregen we wat feedback uit Amerika dat we de naam gestolen hadden of wat voor manier dan ook gaat netjes toestemming gevraagd maar gaat het nou niet om en toen moesten we de naam veranderen en dat moest on the spot dat moest eigenlijk gelijk. Vandaar DCDW; Digital Car Dealer Workshop met de hashtag ervoor en dat is onze bedrijfsnaam.

Sinds 2012 hebben we elk jaar events georganiseerd en de laatste paar jaar vijf zes zeven jaar doen we dat vier keer per jaar twee keer in België twee keer in Nederland nou en de eerste volgende waarop u zich zal kunnen aanmelden is 16 en 17 april 2024.

De 16e in België, locatie nog onbekend, wij zoeken nog een goede van der Valk locatie, dan wellicht wordt het toch weer in Antwerpen. Dat hoort natuurlijk van ons. Je kunt zich al wel aanmelden voor de 16e en 17 april gewoon in onze vertrouwde van der Valk in Almere met onze gastspreker is Jasen Rice uit Amerika. De man is heel groot in Amerika over de manier waarop hij kan vertellen en zijn software die dealers autobedrijven in staat stelt om meer overzicht te houden over hun stadagen. Hoe dat sneller kunnen krijgen stadagen met de rente die we nu hebben is ontzettend van belang en statijd van 60 tot 90 dagen is niet normaal het zou sneller moeten zeker nu geldt heel veel kost nou daar gaat Jasoen Rice over hebben. We hebben ook nog Dave van Rhino uit de UK die een presentatie komt vertellen over waarom offline nog steeds belangrijk is in een online wereld en daarbij doen we nog een aantal presentaties en zoals u van ons gewend bent de lunch wordt georganiseerd door Tweedehands.be in België en natuurlijk de Marktplaats in Nederland. 

Dus 16 en 17 april, kijk op de website dcdw.nl voor de aanmelding. 

Nou en als je dan dus kijkt bij de DCDW als bedrijf zijnde hebben we op dit moment een versnelling te maken met onze trainingen. We geven heel veel trainingen bij dealers, bij OEMs over lead-opvolging en je ziet nu ook steeds meer dat we veel meer aanvragen krijgt voor video trainingen. Al 7, 8 jaar hebben wij een Online Academy met heel veel cursussen en de meest verkochte cursus die we hebben is de Marktplaats cursus. Hoe ga je beter om de Marktplaats leads is natuurlijk te vinden bij ons de shop maar daarvoor hebben we veel aanvraag van OEMs onder andere om hun dealers hun verkopers mee te nemen in die online automotive en in de lead-opvolging en daarop gaan we meer geld investeren om daar meer en betere producties van te maken. 

Dus dat is in 2024 even onze focuspunten, zeker geen pijnpunt. Dan de nieuwe ontwikkeling bij Calldrip en we hebben het er natuurlijk over AI in 2023 al heel veel over gehad maar zoals de meesten van u weten de Calldrip systematiek een van de zaken die we daar doen is het beoordelen van gesprekken. Het beoordelen van gesprekken van wat gebeurt er nou daadwerkelijk in het gesprek als je een lead opvult. Als je een potentiële klant belt en wat gebeurt er dan in zo'n gesprek. Als manager, als eigenaar van een Ligier Store wil ik graag weten wat er in dat gesprek gebeurt. Niet om altijd te willen controleren maar ik wil het graag wel inspecteren. En dat gaan we in 2024 doen op schaal met AI. Dat betekent dat we elk gesprek gaan beoordelen binnen een minuut nadat het gesprek is geweest en met 10 verschillende KPIs kunnen we beoordelen. Oftewel wat is het sentiment geweest goed, gemiddeld of slecht. Is het woord klacht gevallen bijvoorbeeld. Is het woord afspraak gevallen. Oftewel wij kunnen binnen een minuut elk gesprek gaan beoordelen waarbij de dealer en vooral de sales manager daarbij ook een samenvatting ontvangt via de mail en ook via zijn Lead Management Systeem als die die voor openstellen. Zoals LEF en Walcu. Hele mooie ontwikkelingen bij onze Calldrip Partner. 

Wilt u daar meer informatie over weten dan kunt u ons natuurlijk altijd bereiken. 

En daarbij hebben ook Walcu, een partnership die we dit jaar zijn aangegaan. Het beste Lead Management Systeem wat ik ooit heb gezien. Zeker in de afgelopen tien jaar. En dat is een Spaanse Lead Management Systeem van David Pilo waar we partner van zijn. En je ziet nu ook voornamelijk aan de universele kant, bij de universele autobedrijven de tractie ontstaan. Dat Walcu nou net dat systeem is wat me helpt om verder te komen. Om daadwerkelijk meer leads om te zetten in sales. En in Walcu gaan we een partner zoeken. Een partner zoeken die het aan de markt kan brengen, naar de autobedrijven. Daar zijn we mee bezig op dit moment in onderhandelingen. En daarover volgt natuurlijk zelf snel heel veel informatie. 

En dan bij Carmen Automotive. Zoals de meesten van u weten ben ik een mede-aandeelhouder van Carmen Automotive. Daar hebben we de afgelopen twee jaar ontzettend veel geld geïnvesteerd in kwaliteit. In nieuwe softwareprogramma's, nieuwe softwareoplossingen. Met slimme software-technieken zodat we de productie omhoog kunnen brengen. Maar ook veel transparanter kunnen zijn naar onze opdrachtgevers. En 2024 wordt het jaar dat we bij Carmen Automotive nog meer tijd, nog meer geld, nog meer energie gaan steken in die training van onze mensen. Om daadwerkelijk de beste salesgesprekken te voeren namens onze klanten. Dat zijn in de regel dealers en autobedrijven. 

En dan Marktplaats Automotive. Ik had het al een beetje genoemd. Maar ook in 2024 mag ik ambassadeur zijn van dit mooie merk. En natuurlijk ook van Tweedehands.be. En ik weet nog wel 15 januari 2015 tekende ik eigenlijk voor de verkoop van Nieuweautokopen.nl. Nou ik vind het nog steeds jammer dat we daar te weinig mee hebben gedaan binnen het Marktplaats platform. Maar goed zo gaan die dingen. Je verkoopt iets en de ander heeft er dan toch na een jaar een andere mening over. Of de poppetjes worden veranderd. En je verliest eigenlijk het momentum wat je had. Aan de andere kant ben ik nog steeds ontzettend trots op dat er een aantal technieken die we bij Nieuweautokopen.nl ontwikkeld hebben. 

Nog steeds in Marktplaats live aanwezig zijn aan de achterkant. En natuurlijk dat ik daar nog steeds mag en kan werken. Na een jaar dacht ik van hoe hou ik dit nog twee jaar vol. En nu zou ik niet weten waarom ik ooit weg zou gaan. Dus hartstikke fijn dat ik weer een trotse ambassadeur mag zijn van Marktplaats. 

En er komt mij eigenlijk tot het eind van deze solo podcast. De laatste van het reguliere seizoen. De laatste ook van ja eigenlijk vanuit 2016. Toen we zijn begonnen met zes podcasten wat nooit eigenlijk is opgehouden. En nogmaals excuus voor die 5, 6 weken dat ik ooit heb gemist. Maar volgend jaar gaan we het een keer per 4 weken doen. Een keer per vier weken de Powervrouwen in de automotive. Een keer per vier weken een MobTalk samen met Rolf en Bart Kuipers. En natuurlijk een LinkedIn Live met de laatste ontwikkelingen binnen de online automotives. En dan voornamelijk op video gebaseerd. Het was mij een genoegen om u te helpen in die online automotive in 2023. En ik zie en ik luister graag in 2024 naar uw feedback. Hoe we gezamenlijk met elkaar de online automotive beter kunnen maken. 

Een fijn en gezond 2024 voor u en uw familie. 

Tot volgend jaar.

Deze Podcast wordt mede mogelijk gemaakt door:

Marktplaats, 2dehands.be, UCC, Calldrip, CARMEN Automotive BDC, Findio en Vinacles

Marktplaats is met ruim 7.3 miljoen unieke bezoekers per maand al jaren een van de populairste sites van Nederland. Per dag worden rond 350.000 nieuwe advertenties op de site geplaatst. Particuliere en zakelijke aanbieders zorgen voor een groot en gevarieerd tweedehands en nieuw aanbod. Marktplaats is de plaats met de hoogste kans om een betrouwbare tweedehandse auto succesvol te (ver)kopen tegen een goede prijs.

Waarom kiezen voor Calldrip?
Calldrip is een succesvol leadopvolgings systeem dat zijn oorsprong heeft in de Verenigde Staten en dankzij #DCDW nu ook in Nederland en België beschikbaar is. Het systeem is vooral geschikt voor importeurs en grote dealerholdings die ervoor kiezen de leadopvolging bij de verkopers te leggen. Calldrip is de ideale tool om verkopers te ondersteunen bij leadopvolging en tot maximale conversie te komen.

Waarom kiezen voor UCC?
UCC: Steeds meer collega’s gebruiken Used Car Controller. Taxeren, calculeren, publiceren of auto’s verhandelen met je persoonlijke handelsplatform? Met 1 abonnement geeft Used Car Controller je controle over alle kritische gebruikte auto processen. Zo maakt Used Car Controller je tot de beste in je vak!

Waarom kiezen voor Vinacles?
Vinacles biedt verschillende diensten met als doel uw automotive gerelateerde werkprocessen zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk te maken. Door middel van de verschillende applicaties en diensten faciliteert Vinacles in de complete optimalisatie van uw bedrijfsproces op één platform. Denk hierbij aan Garage en Fleet-managementsystemen, RDW-diensten, Occasion remarketing, Voertuigdata en Import- en export.