Preview Mode Links will not work in preview mode

Podcast van Paul de Vries - de online automotive beter maken!


Paul de Vries gaat starten met een wekelijkse Podcast waarin interessante personen uit de automotive branche centraal staan. Vanuit verschillende achtergronden en invalshoeken geven zij hun visie op alles wat er online gebeurt in de branche. De podcasts zijn voor iedereen gratis te beluisteren.

Nov 1, 2024

Welkom allemaal bij een nieuwe podcast met de missie om de online automotive beter te maken. Vandaag gaan we dat doen Tony Vrijsen, commercieel directeur van BCA Autoveiling. Tony, leuk dat je er bent, wil je onze luisteraars vertellen wie je bent en wat je doet? 

 

"Mijn naam is Tony Vrijsen, ik werk inmiddels 14 jaar bij BCA Autoveiling en ben commercieel directeur. Daarvoor heb ik bij PON gewerkt in diverse functies, heb onder meer het PON-occasion centrum opgezet in Barneveld. Van Pon ging het naar BCA. Bij BCA hebben we lang achter de andere online-aanbieders aangelopen. In 2010 begon online heel voorzichtig, later lieten we de online- en offline wereld tegelijk met elkaar bieden. In 2014 hebben we Fleetselect gekocht, dat was 100% online, toen maakten we een enorme slag. Door corona moesten we wel online. Uiteindelijk vond de koper, die altijd fysiek naar de veiling kwam, online kopen toch wel heel efficiënt. En na corona bleek het best lastig om die online koper weer naar de fysieke veiling te krijgen. We doen er elk kwartaal een, verder zijn we volledig digitaal.”

 

“Leasemaatschappijen bieden al jaren hun aanbod online aan. Er is bijna geen zakelijke koper meer die fysiek naar een auto gaat kijken. Daarmee loop de B2B ver voor op de B2C. Dat zal in de toekomt veranderen, verwacht ik. Als je kijkt naar de kwaliteit van de rapporten voor de professionele koper, met goede foto’s, de schades vastgelegd en een goed omschrijving van de auto en de test die gedaan is, dan kan hij de risico’s wel zo ongeveer uitsluiten. Of hij neemt een risico omdat hij weet wat hij koopt.”

 

“BCA in Barneveld is onderdeel van een Europese organisatie, wij lopen op heel veel dingen voorop. We hebben nu intern de discussie om de foto’s van de schades, die voor de koper belangrijk zijn, eerst te tonen in plaats van de 15 beautyshots die je nu als eerste ziet. Wij willen in Europa op een uniforme manier aanbieden, we zoeken naar een manier om het voor de koper makkelijke maken.”

 

“Wij zitten als BCA ook achter de ANWB-verkoopservice. Het is een mooie bron voor aankoop van voertuigen en ook de consumenten die via dit kanaal verkoopt is tevreden.  Een callcentre legt uit hoe onze prijzen tot stand komen: op basis van data, volume en veilingopbrengst. Wij geven een heel realistische waarde af. Vaak hebben die consumenten ook een alternatief geprobeerd en komen ze van een koude kermis thuis. Veel andere partijen die auto’s kopen, praten de auto naar beneden zodra de auto wordt ingeleverd. Wij doen dat niet, dat is nooit ons vertrekpunt.”

 

“Wij hebben drie pilaren onder ons bedrijf, dat is Autoveiling, dat is BCA Inkoop en BCA IT-oplossingen, daar valt AutoBlox onder, om het remarketingproces zelf te verzorgen. We hebben ook het softwarepakket Marketprice, daar geven we verkopers binnen tien minuten op een goede en transparante manier een bieding waarmee zij aan de gang kunnen. Alles wat wij inkopen zetten we op de veilingen.”

 

“Als het voertuig de eerste keer in een veiling wordt verkocht, brengt hij meestal de beste prijs op. Kopers hebben het aanbod precies in beeld. Als ze door hebben dat een auto opnieuw wordt aangeboden, bieden ze gewoon minder. Er zijn partijen die er ook heel verstand van hebben en zij denken dan met een tweede veilingronde een hoger bod op te kunnen halen. Dat blijkt meestal niet zo te zijn. Als we voldoende bieders en kijkers hebben gehad, dan is de prijs representatief voor het marktniveau. Wij taxeren elk voertuig. Op het moment dat een voertuig een hogere limietprijs heeft dan de prijs die wij adviseren, dan nemen wij contact op met de verkoper om te bespreken of het realistisch is om het voertuig aan te bieden. Het moet realistische prijsstelling zijn.”

 

Europees veilen wordt steeds belangrijker. Ik denk dat bij crossbordersales er momenteel meer Nederlanders in het buitenland kopen, dan dat buitenlanders bij ons kopen. Wat wij exporteren zijn auto’s met veel rest-BPM. Polen is een belangrijk exportland. Daar zie je dat de wensen van de koper ook steeds hoger liggen, ook daar wordt de portemonnee breder.”

 

“In 2024 en 2025 kunnen we op AI slagen maken en op het automatische prijzen van voertuigen. We hebben zoveel data beschikbaar dat we in de toekomst beter weten waar je een auto kunt verkopen. Ook nieuw is dat we met een auto door een fotocabine rijden en de auto alle kanten fotograferen. Meteen worden dan ook de schades vastgelegd.  Het menselijk inzicht is belangrijk bij het bepalen van de waarde van de auto. Op termijn krijg je ook hier de 80/20 regel. Dat je 80 procent door de prijsmachine haalt en dat de exclusievere auto’s door mensen worden beoordeeld en op waarde worden gezet, zeker als het gaat om auto’s waarvan minder data beschikbaar is. Bepaalde opties zijn cruciaal, een taxateur kan dat inschatten, dat kan een machine niet.”